Küldj egy emailt!


, , , , ,

 

        Kevés olyan marketingeszköz van, mint a hírlevél, vagy annak testvérei. Azt hiszem, a marketingben megkerülhetetlen. Mindegy, hogy a belvárosban, vagy a falusi utcasarkon van-e a vállalkozásod, vagy "csak" az interneten bizniszelsz, erre az eszközre le kell csapnod. Nem muszáj, de ha nem teszed meg, a bevételeidnek jelentős részét a vevők zsebében hagyod, amit ők elvisznek máshoz.

        Az emil olcsó, gyors, személyre szabható, jól pozícionálható, hatékonysága mérhető, nem időigényes, azonnali hatása is lehet... és még sorolhatnánk a jellemzőit, amik mind a te vállalkozásodat szolgálják.

        Ebben a blogbejegyzésben megmutatok néhány lehetséges esetet a hírlevél használatára. Szánj rá néhány percet a napodból és nézd meg. Katt a következő sorban a „(Dalje)” szóra.

 

        Amikor reggelenként kinyitod a postaládádat, és azt látod, hogy tele van kéretlen levelekkel, akkor nyílván nem arra gondolsz, hogy az emil milyen jó marketingeszköz. Azt látod, hogy sokan vannak, akik ezt az eszközt nem úgy használják, ahogyan használhatnák. Nem is erre biztatlak. Ehelyett azt mondom, hogy az emilt használd érdeklődők igényeinek kielégítésére, de egyben a te üzleti céljaid megvalósítására is. Hogyan lehetséges ez?

       

Mire lesz szükséged?

 

        Építs saját címlistát. A régebbi cikkeim között erre több módszert is találsz: levelezőlista. A legfontosabb ebben, hogy saját levelezőlistád legyen, megbízható és visszaigazolt nevekkel és címekkel, azoktól, akik jelentkeztek a te hírleveledre.

        Kommunikálj rendszeresen. A rendszeresség alatt azt értem, hogy megszokott időközönként. Az üzletágadtól, saját képességeidtől, mondandód sokaságától függően döntsd el, hogy naponta, hetente, havonta fogsz-e írni. Az egy hónaptól hosszabb időszak már nem túl hatékony, de egyes esetekben lehet, hogy elegendő.

        Írj arról, ami érdekli a leendő vásárlóidat. Mielőtt belekezdesz, el kell döntened, hogy miről fognak szólni a hírleveleid. Az emberek leginkább egy konkrét kérdésükre keresnek választ a neten. Neked arról a témáról kell írnod, amiben te vagy a megoldás az érdeklődők számára. Így azt éred el, hogy elsősorban csak azok iratkoznak fel a hírleveledre, akiket érdekel a téma, és akiknek a vásárlási igényét is ki tudod majd elégíteni.

        Adj, és ne eladj! Gyakori hiba, hogy azért indítanak hírlevelet, hogy minél hamarabb eladhassanak a feliratkozóknak. Ezek a hírlevelek reklámlevelek leginkább a szemétben kötnek ki, vagy ami még rosszabb, spam-nek jelölik. A hírlevél elsősorban arra szolgál, hogy tájékoztass, taníts, bizalmat építs, tekintélyt szerezz, szakértőként láttasson tégedet, építse márkádat... És természetesen a legfontosabb: érdeklődőket hozzon eléd, akiket folyamatosan vevővé konvertálsz változtatsz. Erről lesz szó a folytatásban.

        Tedd személyessé. Az olvasódat szólítsd nevén, szerepeljen benne az olvasó más adata is. Kezdetben ezt megteheted „kézzel” is, nagyobb lista esetén azonban ajánlatos erre programot használni. A nevet beszúrhatod a tárgymezőbe, vagy a megszólításba, de akár a szöveg más részébe is.

       

Miért jó ez neked?

 

        Magadhoz édesgeted az érdeklődőket. Azokat, akik még nem vásárlók, akik egyelőre „csak nézelődnek”. Sokan vannak. Sokkal többen, mint azok, akik már vásárolni szeretnének, csak még nem döntötték el, hogy kitől. A te nagy üzleted éppen az érdeklődőkben van. A sikeres marketinges az érdeklődőkre koncentrál.

        Növeled honlapod látogatottságát. A jó hírlevél arra is jó, hogy új látogatókat fogj meg vele. A feliratkozókat pedig minden hírlevéllel visszatereled a honlapodra. Így egyrészről növeled a látogatottságot, másrészt pedig javítod a visszatérő látogatók arányát. Üzleti szempontból mindkettő elképesztően fontos.

        Építed az érdeklődők bizalmát. Minél több hasznos dolgot mondasz el magadról, annál inkább bíznak benned, hiszen azt mondják, hogy „Ez az ember tényleg tudja a dolgát!” Ha elegendő minőségi információt nyújtasz, előbb-utóbb szakértőként kezdenek emlegetni. Ez szükséges ahhoz, hogy az érdeklődők nálad vásároljanak, ha rászánják magukat a vásárlásra. Eszükbe sem jut, hogy máshol költsék el a pénzüket, mert addigra már csak benned bíznak.

        Értékesít. A hírlevél értékesít is, hiszen burkoltan, vagy félig nyíltan ott van a te terméked is. Arra azonban vigyázni kell, hogy ezt a funkciót csak módjával használd. Általános szabályként értelmezhető a 9:1 arány. Tíz levélből csak egy legyen értékesítés-orientált.

        Erősíti a márkádat. Azzal, hogy te, pontosabban a terméked, rendszeresen szem előtt van, azt éred el, hogy fokozatosan bekúszik az érdeklődő agyába. Olyan mélyen és szilárdan beékelődik, hogy onnan többé semmi sem billentheti ki.

        Gyors. Ha folyamatosan kommunikálsz az érdeklődőkkel, és néha kiküldesz egy nagyon jó ajánlatot, azonnali reakciót válthatsz ki. Gondolj csak bele: megírsz egy emilt, kiküldöd, és hatására megnövekszik a vásárlások száma, vagy ami még jobb, az egyes vásárlások értéke.

        A vevőiddel is kapcsolatban maradsz. Nem csak az érdeklődőket veheted rá könnyen az első vásárlásra, de ugyanannyira segíti a vevők megtartását és ösztönzi őket az újabb vásárlásra. A hírlevél nélkül hogyan tartanád velük a kapcsolatot?

       

+1 bónusz „Miért?”

        Láthatatlan. Amíg a médiában leadott hirdetésed mindenki előtt, tehát a konkurencia előtt is látható, addig az emilről csak a listatagok értesülnek. A konkurenciád azt látja, hogy te is a megszokott, unalmas reklámokat jelenteted meg néha-néha, közben pedig, a fű alatt, erősen kommunikálsz az érdeklődőkkel és a vevőkkel. Fogalma sem lesz arról, hogy mitől pörög a te üzleted.

 

        Tudom, hogy erről is van véleményed. És örülnénk neki mindannyian, akik olvassuk ezt a blogot, ha megosztanád velünk.

 

Szép napot és bőséges bevételt kíván

Károly Vajdaságból.

 

u.i. Ha arra gondolsz, hogy csak ennyi a hírlevél előnye, akkor elárulom, hogy egy blogbejegyzés keretében lehetetlen mindet felsorolni. Ezt csak ízelítőnek szántam, csupán azt tettem ide, ami éppen most eszembe jutott. De ígérem, erre még visszatérek.

       

Bookmark and Share
Leave a comment

Nagyon szépen összeszedted egy csokorba a hírlevelél alapvető ismérveit...és igen, ahogyan mondod is, lassú víz partot mos...ami annyit jelent, hogy hosszú távon biztosan eredménye van a jó hírlevélnek...igaz, hosszú távon a konkurencia elől sem lehet eltitkolni...de a lépéselőny nem csak a sakkban, hanem az üzleti életben is nyerő pozícióhoz vezet.

Szép napot !

VastagL
Dodaj komentar

Zapamti me

A SZERB SZÖVEGRÉSZEK MAGYARÁZATA:

"Dodaj komentar:" = Addj hozzá megjegyzést!
"Naslov:" = Cím - kimaradhat, mert sehol sem jelenik meg.
"Tekst (potrebno):" = Szöveg (szükséges) - Ide írhatod a véleményedet.
"Vaše ime (potrebno):" = Az Ön neve (szükséges). Amint látod, megjelenik, és linkként szerepel a megadott címre mutat.
"Vaša e-mail adresa (ukoliko je imate):" = Az Ön emilcíme (amennyiben létezik)- Semmi jelentősége sincs, nem jelenik meg sehol és én sem láthatom, tehát: kihagyhatod.
"Vaša lična stranica (ukoliko je imate):" = Az Ön honlapja (amennyiben létezik) - Erre a címre fog mutatni a névből kialakított link.
"Zapamti me" = Jegyezz meg - Ha bejelölöd, akkor a következő alkalommal már "emlékszik" rád az oldal, és nem kell megadnod ezeket az adatokat.
"Zaboravi me" = Felejts el - az előző funkció kikapcsolása
"Pošalji" = Küld el - mármint a kommentedet az oldalra.
.

.

Ha tetszik a blogom, kérd el a „Nem megy a bót!” c. e-tanulmányt, amiben 14 marketing-eszközt mutatok neked működés közben. Megmutatom milyen volt egy vállalkozás a beavatkozás előtt, és megmutatom azt is, hogy ilyen esetekben mit célszerű bevetni a marketinges fegyvertáradból.