BUÉK mellé: egy cél


, , , ,

Itt az ideje, hogy végiggondold, mire is számíthatsz jövőre, de leginkább azt, hogy mit szándékozol tenni 2009-ben.

            Amint kihevered az év végi hajrá fáradalmait, vázold fel a marketingtervedet. Nem nagy ügy, és nem is az a fontos, hogy ez a terv megfelel-e a szakirodalomban leírt formának vagy sem. Sokkal inkább fontos az, hogy megfeleljen a te jövő évi céljaidnak. Hát, igen, előbb a célokat kell felírni! Igen ám, de mi legyen az egész évi marketing tevékenységed legfőbb célja?

            Ma erre keresem a választ, és remélem, hogy ebben te is segítségünkre leszel. A bejegyzés végén oszd meg véleményedet erről. Kíváncsian várjuk.

 

Belevágunk? Katt a következő sorban a „(Dalje)” szóra.

 

            Egy kisvállalkozás leginkább azzal tudja növelni eladásait, ha javítja kapcsolatait a vevőkkel és az érdeklődőkkel. Akár ez lehetne a 2009-es marketinges célkitűzésed első pontja!

            Már régen egyértelművé vált (remélem előtted is), hogy a forgalom lényegesen növelhető azzal, ha nem csak a vásárlókra figyelünk, hanem az érdeklődőkre is. Annál is inkább, mer éppen az érdeklődőkből lesznek a vevők. Csupán az a kérdés, hogy hol fogják elkölteni pénzüket: nálad-e vagy a konkurenciánál? Ezért nem engedheted meg magadnak azt a luxust, hogy az érdeklődőket nem tiszteled meg a nekik kijáró figyelemmel.

 

Hogyan tudnám javítani a kapcsolatot az érdeklődőkkel és a vevőkkel?

 

            1. A leginkább kézenfekvő megoldást a direkt marketing eszközök jelentik. Gyűjtsd össze az elérhetőségeiket, és gyakran kommunikálj velük. A címgyűjtés kezdetben eléggé feleslegesnek tűnhet, hiszen mit kezdesz azzal a néhány címmel, amit első nekifutásra sikerül összegyűjteni. Ezzel most még ne törődj, csak gyűjtsd a címeket és tartsd velük a kapcsolatod. És meg fogod látni, ahogyan nő a címlistád, úgy fog javulni a kommunikációd hatékonysága is. Ha sosem kezded el az adatok gyűjtését, sosem lesz adatbázisod. E nélkül pedig aligha lehet személyre szabott direkt marketingről beszélni.

            Tehát első teendő 2009-ben: nevek és címek gyűjtése. Akkor is, ha már jelentős címlistád van.

 

            2. Lásd el őket hasznos információkkal, tanácsokkal, ötletekkel. Írj nekik a tapasztalatokról, kutatási eredményekről, számolj be az új termékekről és a trendekről. Tőled függ, hogy milyen gyakran kommunikálsz velük, vagyis attól, hogy milyen gyakran van mondandód a számukra. Ne arra törekedj, hogy minden alkalommal az értékesítő szövegedet nyomd. Ha ezt teszed, hamar ráunnak, és visszakérik az adataikat, vagyis leiratkoznak.

            Második feladat: gyakran kommunikálj feléjük.

 

            3. A marketing legnagyobb kihívása, a még tétovázók meggyőzése. Az emberek nem egyforma gyorsasággal reagálnak egy új termék vagy szolgáltatás megjelenésére. Vannak az újítók, akik kitalálták. Őket követik a korai felismerők, akik elsőként megveszik. Majd következnek a számban már jelentős csoportot képező korai többség és a még tömegesebb kései többség. És legvégül kullognak a lemaradók. Mindig tudnod kell, hogy a te kínálatodat most éppen melyik csoportnak szánod. Közülük fogsz legtöbb új vevőt szerezni.  Ha ezzel nem vagy tisztában, megeshet, hogy vaktában lövöldözöl, és a marketinged alacsony hatásfokú lesz.

            Harmadik feladat: meghatározni azt a csoportot, amelyikből a legtöbb új vevőt tudod becsalogatni.

 

            4. A legnagyobb kihívás arra rávenni az embereket, hogy először belenyúljanak a pénztárcájukba és vásároljanak. Ez sokkal több munkába, pénzbe, időbe kerül, mint a régi vevőket újabb vásárlásra rávenni. Éppen ezért nagy hiba lenne az első vásárlás után futni hagyni őket! Egyszer már kitüntettek azzal, hogy tőled vásároltak, és ha elégedettek voltak, akkor máskor is szívesen megteszik. Legfeljebb emlékeztetni kell erre őket, és jönni fognak.

            Negyedik feladat: Folyamatosan kapcsolatban maradni valamennyi eddigi vevőddel.

 

            5. A legkisebb ráfordítást igényel az egyszeri vásárlásra jutó eladási érték növelése. A hétköznapokban ez azt eredményezi, hogy a vevő ne csak azt vegye meg, amiért bejött, hanem vegyen hozzá mást is, és úgy érezze, hogy ez volt a legjobb üzlet, amit valaha is megkötött. Olyan plusz kínálatot kell bevezetni és rendszeresíteni, ami kapcsolódik a megvásárolt termékhez/szolgáltatáshoz. Hívd fel a vevő figyelmét, hogy az éppen megvett terméket milyen jól kiegészíti, annak hatását mennyire tökéletesíti ez a kiegészítő termék. Ehhez a plusz kínálathoz akár vonzó ajánlatot is kidolgozhatsz, hogy még nehezebb legyen ellenállni. Meglátod, milyen hatásos eszköz a forgalom növeléséhez!

            Ötödik feladat: Kidolgozni azt az ajánlási módot (termékkapcsolás + szöveg), amivel növelni lehet az egy vásárlásra jutó eladást.

           

            Ha csupán ennyi fog szerepelni a 2009-es évi marketing tervedben, és meg is valósítod ezt, akkor nekem most teljesen felesleges boldog új évet kívánni, hiszen neked biztosan boldog éved lesz az elkövetkező.

            Most tehát csupán megszokásból mondom: Boldog új évet minden olvasómnak!

 

Szép napot és bőséges bevételt kíván

Károly Vajdaságból.

Bookmark and Share
Leave a comment

Boldog uj evet es boseges bevetelt kivanok Neked es minden kedves olvasodnak !


BUÉK!
És visszatekintve 2008-ra, ismét köszönöm a pécsi virtuális sóhajok ügyében elkövetett jótettedet!
Kérlek, tolmácsold jókívánságaimat Sanjarenjanak is!


Szerintem is BUÉK. Most már aztán tényleg, de azonnal, mert kezdek türelmetlenné válni!!!

Az jutott eszembe, kedves Károly, hogy már kb egy éve olvasgatom a blogodat, de nem derült ki, hogy NEKED mi a portékád? Mit vehetnék TŐLED, ha neadjisten' vásárolhatnékom támadna? Milyen célból gyűjtöd TE az adatainkat (nekem ez egyáltalán nem fáj, de most lettem rá kíváncsi). Ja és valami átállítódott az agyamban, mert ennyi idő óta először gondolkodtam el a kérdéseden, eddig csak költőinek gondoltam: "Mekkora az a bevétel, ami neked már sok lenne?"

Hát Barátom, megfogtál. NEM TUDOM. Lesz most miattad pár álmatlan éjszakám...

Valakinek van már erre a kérdésre válasza, vagy nagyvonalúan mindenki elengedte a füle mellett???


Köszönöm a jókívánságokat! Most is csak a bejegyzésem két utolsó bekezdésére utalok. Ott van az én jókívánságom.

Ötletgazda!
A blogom egyik célja, hogy elgondolkodtassam az olvasóimat, hogy rávegyem őket arra,hogy saját üzletükről a marketing szemszögéből is gondolkodjanak. Örülök, hogy nálad ez már megvalósul. Lehet, hogy más a megközelítésem (sőt,nagyon remélem, hogy az) mint a megszokott. Éppen ezért teszek fel ilyen kérdéseket. Egyébként a bevétellel kapcsolatos kérdésedre itt a válasz:
http://marketingblog.blog.co.yu/blog/marketingblog/marketing/2007/12/18/mekkora-az-a-bev-tel-ami-neked-m-r-sok-lenne

Ez a blog egy ingyenes szolgáltatónál van, és nem "tud" annyit, amennyit kellene. Készül az új blogom, és abban még több tanácsot, ötletet fogtok kapni. Hamarosan készen is, és ott egy új üzenet fog dominálni.

Addig pedig szép napot és bőséges bevételt kíván
Károly Vajdaságból.
Dodaj komentar

Zapamti me

A SZERB SZÖVEGRÉSZEK MAGYARÁZATA:

"Dodaj komentar:" = Addj hozzá megjegyzést!
"Naslov:" = Cím - kimaradhat, mert sehol sem jelenik meg.
"Tekst (potrebno):" = Szöveg (szükséges) - Ide írhatod a véleményedet.
"Vaše ime (potrebno):" = Az Ön neve (szükséges). Amint látod, megjelenik, és linkként szerepel a megadott címre mutat.
"Vaša e-mail adresa (ukoliko je imate):" = Az Ön emilcíme (amennyiben létezik)- Semmi jelentősége sincs, nem jelenik meg sehol és én sem láthatom, tehát: kihagyhatod.
"Vaša lična stranica (ukoliko je imate):" = Az Ön honlapja (amennyiben létezik) - Erre a címre fog mutatni a névből kialakított link.
"Zapamti me" = Jegyezz meg - Ha bejelölöd, akkor a következő alkalommal már "emlékszik" rád az oldal, és nem kell megadnod ezeket az adatokat.
"Zaboravi me" = Felejts el - az előző funkció kikapcsolása
"Pošalji" = Küld el - mármint a kommentedet az oldalra.
.

.

Ha tetszik a blogom, kérd el a „Nem megy a bót!” c. e-tanulmányt, amiben 14 marketing-eszközt mutatok neked működés közben. Megmutatom milyen volt egy vállalkozás a beavatkozás előtt, és megmutatom azt is, hogy ilyen esetekben mit célszerű bevetni a marketinges fegyvertáradból.