A nyár legújabb reklámötlete


, , , , ,

    Álltál már hosszú sorban, miközben alig vártad, hogy végre vége legyen? Strandoltál már úgy, hogy közben kitikkadtál? Voltál már falunapon, búcsúban, vásárokon, kiállításokon, szórakozóhelyen nyári hőségben? Nos, akkor tudod, mi az, amikor az emberek epednek egy korty hideg italért. Akár forrásvíz, ásványvíz, üdítő, sör, vagy bármilyen más ital megteszi, csak hideg legyen! Ha kell, sorban is állsz érte. Különösen, ha ingyen osztogatják! Akkor meg pláne!
    Mai blogbejegyzésemben ezt a lehetőséget állítom a marketing szolgálatába.
Az ötletnek két csoport is hasznát láthatja. Te melyikhez tartozol?
    Az egyik csoport, ők vannak többen, akik hirdetni akarnak, és keresik azokat a meglepő lehetőségeket, amikkel elérik célcsoportjukat. A másik csoportba tartoznak, akik üdítőt, ásványvizet, forrásvizet, sört, esetleg más italt gyártanak és forgalmaznak.
    Nem is tudom, hogy én melyik csoporthoz tartoznék szívesebben ezen a nyáron. Tény, hogy nagy kedvet kaptam hozzá, hogy kipróbáljam ezt az üzleti lehetőséget.
    Biztonsági öveket kérem becsatolni. Indulunk!
    A folytatáshoz nyomd meg a „(Dalje)” szót a következő sorban.

     Ha az említett italokat gyártod, tedd lehetővé, hogy megrendelőid olyan címkét tehessenek a palackra, amilyet ők szeretnének. Csupán adják, meg milyen adatokat, szöveget, képet, arculati elemeket szeretnének látni a palackon, és rövid határidővel szállíts! A vállalkozók leleményesebb része hamar felismeri az ebben rejlő marketing-erőt.
    Ha vállalkozó vagy, és arra törekszel, hogy a gerillamarketing szabályai szerint a legváratlanabb helyeken, időben és módon jelenjenek meg a hirdetéseid, akkor itt az alkalom, hogy saját címkézésű hüssítővel lepd meg a célcsoportodat. Annyi a feladatod, hogy megrendeld az italt, és megszervezd, hogy a célcsoportod gyakori előfordulási helyén látványosan szétosszák a palackokat. Ha vendéglátóiparban vagy érdekelt, akkor pedig saját címkéddel (reklámoddal) árulhatod azt az italt, amit eddig úgy árultál, mint bárki más.
    (Ha túl tömör voltam a lehetőségek megfogalmazásában, olvasd el ismét! Vagy kérdezz a komment résznél.)

palackokMi ebben a jó?

  • Ha gyártó vagy, akkor egyértelmű: Lényegesen megnő a forgalmad a nyár folyamán, hiszen a reklámozni szándékozó vállalkozók korábban nem voltak a vevőid. Az ingyenesen osztogatott palackokon ott lesz a neved (igaz, kissebben, mint általában szokásos). Sok emberhez eljut a terméked, akik kipróbálják, és ha tetszik nekik, a vevőid lesznek.
  • Ha reklámozni szeretnél, akkor a palackok címkéin megjelentetheted üzenetedet. Ebből eredően azokon a helyeken osztod, ahol a célcsoportod nagy számban van jelen, tehát közvetlenül a kezükbe adod a reklámot. Mivel eredeti a megoldás, a meglepetés erejével hat. Feltűnést kelt, kérik a reklámodat, míg más formában (pl. szórólap) gyakran el sem akarják venni, vagy ha mégis, akkor nagy százalékban a szemétben köt ki. A célcsoportod ingyen kap valamit, ami számára nagyon hasznos, tehát kellemes érzelmeket ébreszt céged iránt. A reklámod éppen azokhoz jut el, akiknek szántad, és befogadják.


Kik használhatják ezt a reklámfelületet?
    Elsősorban azoknak a vállalkozásoknak tudom ajánlani, akiknek a célcsoportja egy helyen és egy időben, nagy számban elérhető. Hiszen, ha nem így van, akkor a reklám nem jut el hozzájuk.
    Reklámozhatsz vele eseményt, terméket, szolgáltatást, elérhetőséget, ingyenes (csali) terméket... bármit. Ám remélem, nem elégszel meg azzal, hogy felteszed a vállalkozás logoját + címünk + telefonszámunk... :-( Kreatív megjelenési formához kreatív tartalom is szükséges.

    Mi a véleményed erről? Szerintem a blog olvasói örülnének annak, ha itt olvashatnák a te véleményedet is. Tanulhatnak belől.

Szép napot és bőséges bevételt kíván
Károly Vajdaságból.

u.i. Ha tetszett a blogbejegyzés, ajánld a blogot barátaidnak is!

Bookmark and Share
Leave a comment

Kedves Károly!
Jók az ötleteid. Ez a frissítő(s) poszt is nagyon ötletes.
...de
érdemes lett volna még egy kicsit boncolni, hogy kinek is éri meg ebbe belevágni.
A véleményem az, hogy ez az ötlet inkább a tehetősebb vállalkozások gerillaakciója lehetne.
Igen nagy költséggel is járhat az akció.
Pl.:
Számolnunk kell az új cimke legyártásának költségével.
Ha elég sokat rendelünk, akkor ezt a költséget a gyártó biztossan átvállalja. De ekkor viszont a darabszám miatt a beruházási költség növegszik.
Ha nem akarunk egy rossz minőségű ásványvízzel megjelenni, akkor nagy tétel esetén is minimum 50-55 HUF/palack díjal számolhatunk.
A terméket hidegen kell tartani, ezért gondoskodni kell egy erre alkalmas szerkezetről (hűtő, hűtőkocsi).
Az árkalkulációba érdemes belevenni a terjesztő hoszteszek órabérét, ill. érdemes gondoskodni az arculattal megegyező ruházatról. Ennek költségeit nem boncolgatnám, mert már így is túl messzire mentem.
--------
Tetszik a blog! Szereztél egy feliatkozót!


Kedves Péter!

Valóban számolni kell, és ha beindult az akció, akkor mérni!
Próbáljuk összehasonlítani ezt az eszközt pl. egy szokványos szórólappal. Terjesztési költség nagyjából ugyanaz (órabér, ruházat)
A többi (hőtés, előállítási kölség) valóban drágább, mint a szórólapnál. Ám hány szórólap kell ahhoz, hogy egy vevőt konvertáljon? És hány 0,33 lit. ital kell ugyanehhez? Vagyis ne a szétosztható darabköltséget vedd figyelembe, hanem, hogy mennyit költesz egy vevő megszerzésére. Ezzel az eszközzel sokkal jobban megszólíthatod a célcsoportodat, sokkal nyitottabbak lesznek üzeneted iránt, tehát a hatás is sokkal jobb lesz. Az első próbálkozás után lehet mérni! És összehasonlítani - feltéve, hogy a hagyományos szórólapzást eddig is tudtad mérni.
Ha vendéglőd van, akkor pedig saját címkézésű italsz árulsz, amiszinte semmivel sem kerül többe, ám beharangozhatod rajta a következő nagy rendezvényedet (sztárvendég, bál, szépségverseny, főzőverseny...). Szerintem alkalmazni és mérni!

Szép napot és bőséges bevételt kíván
Károly Vajdaságból


A kettő hatása kétségkívül nem összehasonlítható.
Mérés és alaposan kidolgozott terv nélkül, nem is szabad nekilátni.
Köszönöm a korrekt választ!

Péter Hosszúhetényből


Károly, hogy neked micsoda 5leteid vannak! Aztán mond, itt nálunk is lehetséges ez? Mert nem hangzik sületlenségnek. Azt hiszem, ha a kezembe nyomtak volna ma d.u. 2 órakor egy üveg hideg ásványvizet, biztosan m egnéztem volna, hogy ki osztogat ilyet. De különösen tetszik az is, hogy a diszkóban előre beharangozzák hogy milyen buli lesz két hét múlva. Miért van az, hogy eddig nem találkoztam ilyen reklámokkal, csak it a te blogodon?
Robi(ka)


Hm... későn van már de el kell mondanom, hogy tetszik ez a bejegyzés (is). Tényleg nem találkozni ilyennel akárhol, ahogy Robi(ka) is írta.
Üdv.


Kedves Károly !
Tetszik a bejegyzésed...végül is 5leteket adsz, ahogyan Robi(ka) is említi...de szerintem más termékeire nem ragaszthatsz a gyártó engedélye nélkül saját címkét...a márka nevek, melyek mögött minőségi termékek vannak, le vannak védve.
A komolyabb gyártók nem engedélyezik olyan könnyen az ilyen akciót/pl egy üveg Coca Cola címkéjét ha leveszed és a sajátodat ragasztod abból jogi gondok adódhatnak/...a "szénsavval frissített csapvíz" viszont nem biztos, hogy segít a te reklámodon...de...
...mint mondottam az ötlet önmagában jó...de inkább az üdítők mellé felszolgált szívószál, esetleg a fagyiba beleszúrt kis pillangó, virág, mesefigura,pohár alátétek /melyeket kioszthatsz vendégőkben/ amely tartalmazza a te reklámodat ugyancsak elterjedt és gyakorlati alkalmazásban van a piacon.
Végül is egy üzenetet adunk át a vevőnek, hogy legközelebb is amikor döntés elé kerül MELYIK üdítőt, ásványvizet válassza fogyasztásra/esetleg HOL, akkor amennyiben jó volt a reklám, bennünket fog választani...amennyiben...
...a terméktől független reklámot /pl szolgáltatást/ helyezel el a reklámfelületen...hosszú távon biztosan eredményeket hoz, hiszen bekerül az emberek tudatalattijába a te neved...mert...reklámoddal megpróbálod befolyásolni a piac résztvevőit, a piacon való viselkedés kialakításában, megváltoztatásában vagy megerősítésében, a befolyásolt fél viszont ennek tudatában saját döntése nyomán alakít ki, változtat vagy erősít magatartásán.
Ilyenkor az emberek üzenetünk befogadóivá válnak és dönteniük kell, hogy elfogadják vagy elvetik az üzenet álltal támogatott álláspontot.
Végül is rávezetjük a fogyasztókat, hogy próbálják ki termékünket/ szolgáltatásunkat.
Különösen mi fogyasztók akkor bízzuk rá magunkat a rávezetésekre, amennyiben:
- nincs időnk gondolkodni,
- olyan sok információ zúdul ránk, hogy nem tudjuk feldolgozni,
- úgy véljük, a döntésnek nincs túl nagy jelentősége (egyszerűen szomjasak vagyunk),
- alulinforméltak vagyunk a szóban forgó témában,
- a probléma felmerülésekor a rávezetés hamar "kéznél van".
Pl. az üdítő elfogyasztása után kiderül, hogy egy autószerelőre van szükségünk, akkor jól jön az asztalon hagyott reklám.
Köszi a gondolatgerjesztő bejegyzésed és elnézést, ha túlzottan belebonyolódtam volna a támába.

Szép napot/jó éjszakát !
Dodaj komentar

Zapamti me

A SZERB SZÖVEGRÉSZEK MAGYARÁZATA:

"Dodaj komentar:" = Addj hozzá megjegyzést!
"Naslov:" = Cím - kimaradhat, mert sehol sem jelenik meg.
"Tekst (potrebno):" = Szöveg (szükséges) - Ide írhatod a véleményedet.
"Vaše ime (potrebno):" = Az Ön neve (szükséges). Amint látod, megjelenik, és linkként szerepel a megadott címre mutat.
"Vaša e-mail adresa (ukoliko je imate):" = Az Ön emilcíme (amennyiben létezik)- Semmi jelentősége sincs, nem jelenik meg sehol és én sem láthatom, tehát: kihagyhatod.
"Vaša lična stranica (ukoliko je imate):" = Az Ön honlapja (amennyiben létezik) - Erre a címre fog mutatni a névből kialakított link.
"Zapamti me" = Jegyezz meg - Ha bejelölöd, akkor a következő alkalommal már "emlékszik" rád az oldal, és nem kell megadnod ezeket az adatokat.
"Zaboravi me" = Felejts el - az előző funkció kikapcsolása
"Pošalji" = Küld el - mármint a kommentedet az oldalra.
.

.

Ha tetszik a blogom, kérd el a „Nem megy a bót!” c. e-tanulmányt, amiben 14 marketing-eszközt mutatok neked működés közben. Megmutatom milyen volt egy vállalkozás a beavatkozás előtt, és megmutatom azt is, hogy ilyen esetekben mit célszerű bevetni a marketinges fegyvertáradból.