Reklámozási tippek


, , ,

Ma különösen jókedvemben találtál, ezért megosztok veled néhány ötletet, arra vonatkozóan, hogy hogyan teheted olcsóbbá a marketingedet, hogyan lehet kisebb a reklámkiadásod, miközben (a várakozásokkal ellentétben) növekedjék a reklámjaid hatásfoka. Jól hangzik ugye?

            Katt a következő sorban a „(Dalje)” szóra, és következik a folytatás.

 

  1. A hatásfok biztos növekedését hozza magával, ha, mondjuk, az év elején készítesz egy reklámtervet, és hozzárendelsz egy költségvetési tervet is. Határozd meg előre mikor, mennyit fogsz hirdetni, és főképp mit fogsz betenni a hirdetésedbe. Az akciókat mikorra időzíted, és ehhez hasonló részleteket határozz meg. Ezzel kizárod annak lehetőségét, hogy a reklámjaid közlésével ötletszerűen azokat bízod meg, akiknek a reklámügynöke éppen megkeresett. És még egy előny: A terv megvalósítása nyomon követhető, mérhető.
  2. Ha mások termékét forgalmazod (mert történetesen kereskedelemmel foglalkozol), vagy termékedbe beépíted mások termékét, akkor a szállítóiddal fizettesd meg azt, hogy a te reklámodban (a termékeden) szerepelni fog az ő márkanevük. Erre gyakran hajlandóak is.
  3. Ha a te árudat mások forgalmazzák (mert termelő vállalkozásod van) akkor a kereskedőket vedd rá, hogy járuljanak hozzá a termék reklámozási költségeihez, hiszen végtére is az ő üzleteiknek hajtják a forgalmat. Az érdekek itt is, mint az előző pontban kölcsönösek.
  4. A reklámterületek megvásárlását beszéld meg hosszabb időszakra, pl. fél évre, de mindenképpen több hónapra. Fizetni lehet rövidebb időszakokra is, de a hosszú távú együttműködés alapján kérhetsz kedvezményt. Az újságok, kiadványok és a helyi rádióállomások is általában hajlamosak erre. Nekik ez azért éri meg, mert biztosan eladták a hirdetési felületet az elkövetkező hónapokra is. Erre már nem lesz gondjuk.
  5. Időnként alkudd ki, hogy a rendszeres reklámozás mellett jelentessenek meg PR cikket, vagy készítsenek veled interjút, hívjanak meg egy stúdióbeszélgetésre... A lényeg, hogy ne csak a reklámokban szerepelj, hanem a hírértékű tartalom között is. Ha emellett a reklámoknál is találkoznak veled, az csak jó. Minden újabb találkozás erősíti az előzőek hatását. Egyébként is, a gyakori sajtómegjelenés csak előnyödre lehet, feltételezve természetesen, hogy pozitív színben tüntetnek fel.
  6. Érd el, hogy reklámod az újság jobb oldalán, a rádióban pedig a reklámblokk utolsó vagy az első reklámjaként jelenjen meg. Egyáltalán nem mindegy, hogy hol közlik a reklámodat. Minél közelebb az újság címoldalához, annál jobb. Azonban a gyakran igényelt hirdetési helyeket, pl. címlapon, vagy kifejezetten a fejléc mellett, drágábban szokás számlázni. Érdemes mérni, hogy ezt az árkülönbséget „behozza-e” a hirdetés.
  7. Ugyanarra a területre, vagy célcsoportra elegendő csak egy médiában reklámozni. Ha a városban 3 ingyenesen szórt reklámújság jelenik meg, ha a területen több rádióállomás műsora is fogható, akkor is elegendő csak egy újságot, egy rádiót kiválasztani. Lehetőleg ne az ár alapján dönts, hanem a hatásfok szerint.

 

És itt van még egy:

 

+1 bonusz ötlet:

 

Az újsághirdetésekhez tegyünk egy kupont, amivel mérni is tudjuk a reklám hatását. Minden lapszámban más jelzéssel lássuk el a kupont, hogy azt is tudjuk, amit változtattunk időközben, milyen eredményváltozást hozott. Ha több médiában is fut a reklámunk, akkor a kuponokat különböztessük meg egymástól, szintén a mérhetőség véget. Azt javaslom, ha módosítasz, akkor egyszerre csak egy részletet változtass, mert úgy annak az egy változásnak mérheted a hatását. (Kivétel, ha az egész reklámot lecseréled...)

 

Ha ezek közül akár csak néhányat is alkalmazni kezdesz, akkor máris jó úton haladsz, hogy lekörözd a konkurenciádat. Ő azon töpreng, hogy melyik reklámját szüntesse meg „a pénztelenség miatt”, te viszont már tudod: minden reklámra költött pénzed megtérül kamatostól. Innentől kezdve nincs is szükség a reklámköltségeid megnyirbálására. Legfeljebb az újraértékelés jöhet szóba.

 

Egyetértesz? Más véleményed van? Kérlek, osztd meg gondolataidat a blog olvasóival.

 

Szép napot és bőséges bevételt kíván

Károly.

           

Bookmark and Share
Leave a comment

Nagyon jó a bejegyzésed.Külön kiemelem az ötödik pontban taglaltakat:
"ne csak a reklámokban szerepelj, hanem a hírértékű tartalom között is", mert szerintem ez teszi rá az "i"-re a pontot.

Köszi Károly !

Szép napot kívánok!


Én már elolvastam hozzá a többi reklámmal kapcsolatos írásodat is. Egyben pedig sokkal kompletteb az egész. Igaz, ezek egy része már ismerős is a számomra. De eddig nem is gondoltam arra, hogy ezekkel a trükkökkel mennyit meg lehet spórolni. Köszike.
Dodaj komentar

Zapamti me

A SZERB SZÖVEGRÉSZEK MAGYARÁZATA:

"Dodaj komentar:" = Addj hozzá megjegyzést!
"Naslov:" = Cím - kimaradhat, mert sehol sem jelenik meg.
"Tekst (potrebno):" = Szöveg (szükséges) - Ide írhatod a véleményedet.
"Vaše ime (potrebno):" = Az Ön neve (szükséges). Amint látod, megjelenik, és linkként szerepel a megadott címre mutat.
"Vaša e-mail adresa (ukoliko je imate):" = Az Ön emilcíme (amennyiben létezik)- Semmi jelentősége sincs, nem jelenik meg sehol és én sem láthatom, tehát: kihagyhatod.
"Vaša lična stranica (ukoliko je imate):" = Az Ön honlapja (amennyiben létezik) - Erre a címre fog mutatni a névből kialakított link.
"Zapamti me" = Jegyezz meg - Ha bejelölöd, akkor a következő alkalommal már "emlékszik" rád az oldal, és nem kell megadnod ezeket az adatokat.
"Zaboravi me" = Felejts el - az előző funkció kikapcsolása
"Pošalji" = Küld el - mármint a kommentedet az oldalra.
.

.

Ha tetszik a blogom, kérd el a „Nem megy a bót!” c. e-tanulmányt, amiben 14 marketing-eszközt mutatok neked működés közben. Megmutatom milyen volt egy vállalkozás a beavatkozás előtt, és megmutatom azt is, hogy ilyen esetekben mit célszerű bevetni a marketinges fegyvertáradból.