Szóból ért az ember. A Te szavaidat értik?


, , , ,

 

Mire gondolsz, amikor reklámszöveget írsz?

 

        Erre a kérdésre sokféle válasz adható, és nyílván sok helyes válasz is. Ezúttal azonban csak egy apró részletről mondom el a véleményemet. És kíváncsian várom a te megjegyzésedet is.

        Ha reklámszöveget írsz, tartsd szem előtt, hogy kihez beszélsz. Kulcsfontosságú, hogy azt a nyelvezetet használd, amit a célcsoportod. Ha szakemberekhez szólsz, akkor (és csakis akkor) használj szakkifejezéseket. Ha idősekhez beszélsz, akkor úgy rakd össze a mondataidat, ahogyan ők. Ha azt akarod, hogy a fiatalok figyeljenek rád, akkor használd azokat a szavakat, amiket ők használnak. A megfelelő szóhasználat erősíti a bizalmat. Azt fejezi ki, hogy „egy csapatban játszatok”, egy közösséghez tartoztok.

        Ennyi az elmélet, most pedig egy gyakorlati példa következik.

 

Ha kíváncsi vagy a folytatásra, katt a következő sorban a „(Dalje)” szóra.

 

        Leginkább a fiatalok nyelvhasználatával lehet szemléltetni a feladatot. Ők használják a legtöbb olyan szót, ami csak a korosztályra jellemző. Ez egyaránt érvényes akár ruházkodásról, akár szórakozásról, kapcsolatokról vagy bármi másról van szó.

        Ha egy tizen-huszon éves új „szerelést” vásárol magának, akkor mondhatjuk rá, „Nagyon menő vagy!”, „Vagány”. Ha azt halljuk, hogy „csinos!” esetleg „divatos”, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ez idősebb ember véleménye. A „jólöltözött” már nem hiszem, hogy megállja a helyét, annyira konzervatív. Csak keresgélek a szinonimák között, hiszen igen árnyaltan fejezhetjük ki tetszésünket, vagy nemtetszésünket. Leginkább attól függően, hogy ki hány éves. Vagy inkább attól, hogy mennyire megértő a fiatalokkal szemben. Ja igen! „Dögös!” Ez is egy jó szó.

        A „jó” vagy „szép” szóra több „trendi” szinonima is eszembe jut: zsír, tutter, pöpi, tök csöcs, fenya, brutál, ott van, cool [ku:l] stb. A "naon fake" [feik] kifejezést is hallottam ilyen értelemben, habár jelentése szerint nagyon hamis(ítvány). És vannak, akik mindent „trendin” mondanak.

        Ismerősöm sztoriján jót szórakoztunk: „Egyszer mondtam anyámnak hazaérve a sinóról (sinbusz), hogy tipliztem (futottam), de tiszta dzsuva (kosz) lettem, mert lecsapott egy verda (kocsi). Anyám meg csak nézet, hogy mit akarok? Aztán elmondtam úgy, hogy ő is értse.”

        Szinte már hallom a kifogásokat: „Az emberek többsége nem érti ezeket a szavakat.” „Az idősekben kifejezetten ellenszenvet váltanak ki.” „Elriasztják a vevőket.” Erre csak azt mondom: Igazad van! Valóban csak a fiatalok értik, valóban az időseknek ellenszenvesek, valóban van, akit elriasztanak! De kit érdekel ez? Egyetlen dolog fontos: az, hogy a célközönségedhez szóljon. Ebben a példában a fiatalokhoz. Az a fontos, hogy ők magukénak érezzék, hogy ők értsék és elfogadják. Mert NEKIK akarsz eladni, és nem az időseknek, nem azoknak, akiknek ezek a szavak undorítóak, nem azoknak, akik a nyelv satnyulását látják benne. Ha az általad forgalmazott ruházati cikkek (vagy más termékek) a fiataloknak valók, akkor a fiatalokhoz kell szólnod, úgy, ahogyan ők beszélnek. Akkor ne akarj tetszeni az időseknek, a konzervatívoknak, azoknak, akik az angol szabású öltönyöket és nyakkendőket szeretik. Őhozzájuk másik reklámban, más nyelvezettel kell szólni. Azt viszont a fiatalok nem fogják szeretni. Marketing szempontból nagyon fontos, hogy a célcsoport nyelvezete szerint nevezzük nevén a dolgokat, hogy azokhoz szóljunk, akik a célcsoporthoz tartoznak. A többiek véleménye pedig nem számít, mert ők a „nem vevők”.

 

Ha nem vagy eléggé járatos a célcsoportod nyelvhasználatában, akkor ajánlatos nagyon odafigyelni rájuk. Figyeld csak meg, milyen szavakat használnak, hogyan fejezik ki magukat. Ne légy rest, jegyezd fel a legjobb szófordulatokat. Jól jönnek a reklámszövegeid írásakor. És utánanézhetsz a neten is. Segítségül ide teszek néhány linket.

• Itt a Hegyikerékpáros szótár: http://mnytud.arts.klte.hu/szleng/hallgato/mtb/szotindex.htm

• Egy egészen szűk szakterület, az aikido szótára: http://aikido.rlan.hu/lexikon/szotar.htm

• Fotós kisszótár: http://www.fotos.hu/0103szotar.php

• Hogy’ mondom – online szlengszótár: http://www.hogymondom.hu/char_b.php

• Vidra Anikó: Az ifjúság sajátos nyelvhasználatáról http://mnytud.arts.klte.hu/szleng/egyeb/vidra_elemei/vidra.htm

• Rónaky Edit: Hogyan beszél ma az ifjúság: http://mek.oszk.hu/01700/01778/#

• És végül a vajdasági szókincs igen érdekes gyűjteménye: http://www.fokusz.info/index.php?cid=1163529137&sid=1323116143

 

 

+1 bónusz:

Ide teszem ezt is, hátha fiataloknak árulsz mobiltelefonokat, és akkor jól jöhet. http://www.telefonguru.hu/sms/sms_roviditesek.asp Érdekes hatása lehet egy olyan reklámnak, ami 5letes, de csakis sms-rövidítésekből áll. Pl így:

aje telo - a +oldas nkd!
Sarki telobolt
1 /c & a tied lehet.

 

 

Szép napot és bőséges bevételt kíván

Károly Vajdaságból

 

Bookmark and Share
Leave a comment

Jó...tökéletes...nagyon teszik amit leírtál.
Attól félek, hogy egy napon fizetnünk is kell majd az újabb jótanácsokért :)

Szép napot és sok-sok zsozsót!:)

VastagL


Ne aggódj, Laci! A blog ingyenes marad. És inkább javítani akarom a tartalom, vagyis az ötletek színvonalát. Summa summarum: ezért nem kell fizetni, ez tuti.

Szép napot és bőséges bevételt kíván
Károly Vajdaságból


Örülök neki...nagyon rendes vagy.
Szép napot !


Az a helyzet, hogy én nem igen szoktam reklámszöveget írni. Ha reklámozok az úságban, akkor ők megírják és megformázzák. Néha meg nem vagyok elégedett velük. Ezért szeretem olvasgatni a blogodat Károly. Egészen jó dolgokat írogatsz. Köszönöm. Remélem másoknak is tetszik, vagy inkább "teccik"?


Háát...nekem már formáztak olyat is, hogy sírni tudtam volna...sírni ? ...sivalkodni !!
Szép napot !


Robik(ka)!
Azt hiszem itt az ideje, hogy kicsit szorosabbra vedd a gyeplőt! Nem hiszem, hogy a legjobb mindent a reklámbegyűjtőkre bízni, és majd meglátjuk, hogy mi jelenik meg az újságban, vagy a rádióműsorban.

Az ideális megoldás az lenne, ha saját magad írnád meg a reklámjaidat. Elvégre te tudod legjobban, hogy mit szeretnél mondani a vevőidnek. Ha ebben nincsen elegendő jártasságod, és egyelőre kevés az, amit a blogomon olvastál, akkor bízz meg valakit, aki tényleg profi a reklámszövegek írásában. Ha mégis az újságra, vagy a rádiósokra bízod a reklám teljes elkészítését, akkor legalább ahhoz ragaszkodj, hogy megjelenés előtt átnézhesd és a jóváhagyásod nélkül nem közölhetik. Ne aggód amiatt, hogy ezzel esetleg elriasztod őket, és csakazértis nem a legjobbat fogod kapni. Sőt, ellenkezőleg. Ezzel kényszeríted rá őket, hogy figyeljenek rád. Hamar belátják majd, hogy neked nem lehet akármit "beadni".

Szép napot és bőséges bevételt kíván
Károly Vajdaságból.


Boldog névnapot és további sok sikert kívánok Károly !
Sretan ti imendan i puno uspeha zelim Karolj !
Dodaj komentar

Zapamti me

A SZERB SZÖVEGRÉSZEK MAGYARÁZATA:

"Dodaj komentar:" = Addj hozzá megjegyzést!
"Naslov:" = Cím - kimaradhat, mert sehol sem jelenik meg.
"Tekst (potrebno):" = Szöveg (szükséges) - Ide írhatod a véleményedet.
"Vaše ime (potrebno):" = Az Ön neve (szükséges). Amint látod, megjelenik, és linkként szerepel a megadott címre mutat.
"Vaša e-mail adresa (ukoliko je imate):" = Az Ön emilcíme (amennyiben létezik)- Semmi jelentősége sincs, nem jelenik meg sehol és én sem láthatom, tehát: kihagyhatod.
"Vaša lična stranica (ukoliko je imate):" = Az Ön honlapja (amennyiben létezik) - Erre a címre fog mutatni a névből kialakított link.
"Zapamti me" = Jegyezz meg - Ha bejelölöd, akkor a következő alkalommal már "emlékszik" rád az oldal, és nem kell megadnod ezeket az adatokat.
"Zaboravi me" = Felejts el - az előző funkció kikapcsolása
"Pošalji" = Küld el - mármint a kommentedet az oldalra.
.

.

Ha tetszik a blogom, kérd el a „Nem megy a bót!” c. e-tanulmányt, amiben 14 marketing-eszközt mutatok neked működés közben. Megmutatom milyen volt egy vállalkozás a beavatkozás előtt, és megmutatom azt is, hogy ilyen esetekben mit célszerű bevetni a marketinges fegyvertáradból.