Minket semmi sem érhet váratlanul! Avagy 4 ötlet válság ellen


, , , , ,

 

Hemzseg a net és a média a világválság súlyos következményeit lebegtető hírektől! Fenyegetettség érzetét keltik bennem azzal, hogy naponta újabbnál újabb változatban mutatják be, hogy mi fog történni velünk, ha nem vigyázunk magunkra. Amerikában élő levelezőtársam is aggódva kérdi, nálunk hogyan áll a gazdaság? Esnek-e az ingatlanárak, vannak-e elbocsátások, és csökken-e érezhetően a kereslet? Az ő levele kapcsán néztem körül, mi is történik nálunk. Azt tapasztaltam, hogy az euró árfolyamán kívül csak a médiában érezhető a válság hatása, a valóságban nem. Ennyire jók vagyunk válságmegelőzésben?

        Azt hiszem, nem erről van szó. Sokkal inkább arról, hogy Vajdaságban (még) nem érezhető a válság begyűrűzése.

        Tényleg, mi dolgunk a válsággal kapcsolatban? Az itteni kisvállalkozóknak kell-e félniük, és mit tehetnek a gazdasági-pénzügyi válság hatásainak enyhítéséért?

 

Ha érdekel erről a véleményem, katt a következő sorban a „(Dalje)” szóra.

        Gondold csak végig, a korábbi nehéz helyzetekben mit tapasztaltál? Hogyan reagáltak a vállalkozók, amikor beszűkült a piac, és mindenki az új határokon belül akart érvényesülni? A legtöbben azon nyomban csökkentették az árakat. (És a legtöbben bele is rokkantak ebbe!) Mi történik mindig, amikor csökken a fizetőképes kereslet? A vállalkozók nagy többsége megpróbál ehhez alkalmazkodni, és csökkenti a költségeit, csökkenti a béreket, csökkenti a felhalmozást annak érdekében, hogy csökkenthesse az árait. Ezzel pedig elindul egy furcsa spirál, ami magával húzza a vállalkozók egész sorát abba a mélységbe, ahonnan már nagyon nehéz felemelkedni.

        Az én véleményem szerint a jó marketinges ilyenkor egészen mást tanácsol. Még akkor is, ha első látásra hajmeresztőnek látszik. Azt mondom, ehelyett emeld az áraidat!

        Azzal, hogy a többség csökkenti az árait, azt éri el, hogy a csökkenő fizetőképességű vevők felé orientálódik, őket szeretné kiszolgálni. Folyamatosan és mindinkább a gyengébb gazdasági erővel bíró vevőkre fog figyelni. Éppen ezért elkerülhetetlen, hogy ő maga is ilyenné váljék.

        Ezzel szemben, ha te emeled az áraidat, és természetesen vele egyidejűleg változtatsz a kínálatod jellemzőin is, akkor a többiek miatt vákuumba került magasabb fizetőképességű vevőket fogod megkaparintani magadnak. Amíg konkurenseid inkább lefelé tendálnak, addig te éppen ellenkezőleg, a jobban fizető, több extrát igénylő, igényesebb vevők felé mozdulsz. És ne aggódj, minden ágazatban van elegendő ilyen vevő!

        Hogyan lehet ezt a gyakorlatban elérni?

 

        Azonnali feladatok:

 

Termékfejlesztés. Nézd át a kínálatodat, és találd meg, hogy mivel tudnád jobbá, színvonalasabbá, magasabb belső értéket képviselővé tenni. Adj hozzá olyan plusz tulajdonságokat, amiket eddig nem vállaltál fel. Képezz többféle árfekvésű terméket, úgy, hogy lépésről lépésre javítod, továbbfejleszted. Mások visszafejlesztik, silányítják termékeiket, te javítod. Mit gondolsz, melyiket fogják választani azok, akik vásárolni fognak?

 

Szűkítsd a célcsoportodat. Ne akarj mindenkinek eladni! Ha megelégszel a kiemelkedő anyagi helyzetben levő vevőkkel, és az ő irányukba marketingezel, éppen úgy, ahogyan ők szeretnék, akkor sokkal könnyebben szót értetek. A marketingesek gyakran használják erre a „kevesebb több” szófordulatot. Vagyis válassz szűkebb célcsoportot, és közülük több vevőd lesz. Ha megnézed, hogy ilyen körülmények között mit tesznek a konkurenseid, azt fogod látni, hogy pánikba esnek, és szélesítik a célcsoportot. Kínálják portékájukat jószerével fűnek-fának, csak valaki vegyen már valamit. A szűkebb fókusz eredménye a jobb marketing-kommunikáció, nagyobb számú érdeklődő, több vásárló.

 

Javíts a marketingeden. Amikor költségcsökkentésről van szó, elsőre a reklámköltségekhez szokás nyúlni. Ennek következtében pedig garantáltan vissza fog esni az eladás. Nem is kell pénzügyi és gazdasági világválság, ezzel létrehozhatod te magad is saját vállalkozásodban a személyreszabott válságodat. Ehelyett, most is és más nehéz időkben is, fokozd a marketingedet. Elsősorban nem a gyakoriságot, sokkal inkább a hatékonyságot. Nézd át minden eddigi marketing megnyilvánulásodat, és értékeld: A célcsoportomhoz szól? Arról beszél, amiről ők hallani szeretnének? Megértik belőle, hogy éppen ez a termék oldja meg a problémájukat, hogy éppen erre a termékre van szükségük? Ne feledkezz meg róla, hogy most változik a célcsoportod, változtatni kell az üzeneteden is. Nem árt ha megkérdezed őket, hogy mit szeretnének.

 

Készülj fel a nagyobb értékesítés zavartalan lebonyolítására. Ha nyersanyagra, külső beszállítókra van szükséged ahhoz, hogy eleget tehess a megrendeléseknek, akkor ellenőrizd, hogy üzletfeleid ki tudják-e elégíteni a te változó igényeidet. Nem történhet meg, hogy ők is a csökkentőkre figyelnek, és a te javító, fejlesztő törekvéseidet nem tudják követni. Ha szükséges idejében válts. Most minden nyersanyag-szállító, szolgáltató örömmel fogja teljesíteni kéréseidet, hiszen „pénzügyi, gazdasági válság van”. Örülni fognak neked, mert a számukra te leszel a jó vevő.

 

Eléggé hajmeresztő dolgokat olvastál itt? Kérlek, mond el róla véleményedet. Akkor is, ha egyetértesz velem, és akkor is, ha nem. A blog többi olvasója is okul a te véleményedből.

 

Szép napot és bőséges bevételt kíván

Károly Vajdaságból.

Bookmark and Share
Leave a comment

Köszönöm, Karcsi, ez kicsit tényleg helyrebillentette a lelki egyensúlyomat! Konkrét tennivalók, nem mellébeszélés! Tényleg nagyon jó!
További sikereket, minden jót!

ANi.


Na nehogymár! Néha tényleg hajmeresztő dolgokat mondasz, Károly! A jelenlegi áraimat is alig tudom tartani. Ha most jön a válság és senkinek sem lesz pénze, akkor még csesztessem magam azzal, hogy emelem az árakat. Kiröhög a világ. Azok, akiknek van pénzük, azok nem fognak velem bratyizni, az biztos. Szerintem ilyenkor a nadrágszíjszorítás van soron. Ha nem szedném össze magamat, egyketőre a jég alá nyomnának.


Mégis csak viseled önmagad adta neved jegyeit ...mert szintem Károly ötlete jó és kivitelezhető is...egy nagyon jó ötlet a sok közül.
A gazdasági válság nem arról szól, hogy mindenki leszegényedik, hanem sokan szegényebbek lesznek, míg egyesek ilyenkor szoktak meggazdagodni...KIHÍVÁS !!!
Hiába fúrunk új lyukat a nadrágszíjunkon, ha várjuk a sültgalambot, hogy berepüljön a szánkba...mire kifúrunk egy lyukat...foghatunk a másikhoz...és végül elfogy a nadrágszíj.!?!.
A gazdasági válság arról szól,hogy másképpen kell gazdálkodni...az eddigi ide vezetett...és aki jó utat választ, annak jövője is lesz.
Szép napot !


Van egy kedvenc mondásom, még az általános iskolából. Egészen pontosan Hunyadi János mondása:

"A legjobb védekezés a támadás!"

Ha valaki, hát ő aztán tudta az igazságot!

Persze mindenki maga választja meg, hogy támad, vagy védekezik. Egyébként pedig a legjobb marketingszakemberek is ugyanezt javasolják, amikor visszaesik a piac. Egyébként még abban sem vagyok biztos, hogy a hír igaz. Ugyan miért éppen ez lenne igaz, amikor a többi sem az?


Örülök @ÖTLETGAZDA, hogy nem vagyok egyedül ezzel a gondolattal...lehet,hogy az egész csak a globális gazdaság-pszichológia része...válságmegoldás ?...de...
...tegyük fel,hogy igaz...és akkor az mit jelent ...egy országnak, amely amúgy is gazdasági válságban volt...mit jelent egy kis inkább középvállalkozónak...akinek alkalmazkodnia kellett a nagyokhoz és azok játékszabályaihoz ?
...Szerintem egy lehetőség a nagyokhoz való felzárkózásra...nől az esélyegyenlőség...
...a nagyok megtorpannak, az ügyesek viszont erőre kapnak...és hogy hová tartozol...az csakis az egyéni döntéseidtől és szerepvállalásodtól függ !
Lesz aki "gatyaszorítással" éli túl az egészet és lesz aki megerősödik és lesz aki tönkremegy...
KIHÍVÁS ez a nagyoknak és kicsiknek egyaránt, mert a jó döntések biztosítják a jövőt...a rosszak viszont beködösítik azt.

Szép napot !

VastagL


Prijatan nedeljni odmor !
Kellemes vasarnapi pihenot !
Dodaj komentar

Zapamti me

A SZERB SZÖVEGRÉSZEK MAGYARÁZATA:

"Dodaj komentar:" = Addj hozzá megjegyzést!
"Naslov:" = Cím - kimaradhat, mert sehol sem jelenik meg.
"Tekst (potrebno):" = Szöveg (szükséges) - Ide írhatod a véleményedet.
"Vaše ime (potrebno):" = Az Ön neve (szükséges). Amint látod, megjelenik, és linkként szerepel a megadott címre mutat.
"Vaša e-mail adresa (ukoliko je imate):" = Az Ön emilcíme (amennyiben létezik)- Semmi jelentősége sincs, nem jelenik meg sehol és én sem láthatom, tehát: kihagyhatod.
"Vaša lična stranica (ukoliko je imate):" = Az Ön honlapja (amennyiben létezik) - Erre a címre fog mutatni a névből kialakított link.
"Zapamti me" = Jegyezz meg - Ha bejelölöd, akkor a következő alkalommal már "emlékszik" rád az oldal, és nem kell megadnod ezeket az adatokat.
"Zaboravi me" = Felejts el - az előző funkció kikapcsolása
"Pošalji" = Küld el - mármint a kommentedet az oldalra.
.

.

Ha tetszik a blogom, kérd el a „Nem megy a bót!” c. e-tanulmányt, amiben 14 marketing-eszközt mutatok neked működés közben. Megmutatom milyen volt egy vállalkozás a beavatkozás előtt, és megmutatom azt is, hogy ilyen esetekben mit célszerű bevetni a marketinges fegyvertáradból.