Csak erős idegzetűeknek


, ,

Jártában-keltében sok mindent lát az ember. A napokban azonban valóban megdöbbentő látványban volt részem. A marketing a hétköznapjaim szerves része, szemem, fülem erre van kihegyezve. Így történhetett meg, hogy egy üzlet hajdan volt reklámját is felfedeztem. Ez azonban sokkal inkább antireklám.

        Nem tudtam ellenállni a kísértésnek és másnap visszamentem, hogy lefényképezzem. Most pedig felteszem a blogomra, hogy okuljunk belőle. Ha érdekel a kép, katt a következő sorban a „(Dalje)” szóra.

 

 Zaszlo

        Ne tévesszen meg a látvány! Nem műanyag szalagok fűzérét látod. Ez bizony egy zászló! Pontosabban egy volt zászló. A „zászló” alatt, a sarki épületben egy üzlet dolgozik már emberemlékezet óta. Egyik, ki tudja hanyadik tulajdonosa úgy gondolta, hogy egy reklámzászló jól mutatna a bejárat felett. És ebben talán igaza is volt. Az üzlet a faluközpontban van, fontos útkereszteződésben, és a zászló több irányból is messziről látszódik. Hogy mi volt látható a zászlón, azt ne kérdezd. Vártam egy ideig, hogy a szél meglebbentse, hátha kiderül, milyen üzenetet emeltek ilyen magasra, de nem így történt. A széljárás most nem kedvezett nekem.

        Ezt a zászlót elfelejtette a tulajdonos. De megfeledkezett róla a vállalkozás minden alkalmazottja, sőt, a környék lakossága is. Egyszerűen megszokta a szemük, hogy ott van. Így eshetett meg, hogy az időjárási viszonyok teljesen elcsúfították, és immár a vállalkozás szégyene lett.

 

Mi a tanulság?

        Reklámjaink utóéletével is számolnunk kell. A kiragasztott plakát, a szórólapok, óriásplakátok, reklámtáblák, cégtáblák és más kültéri hirdetési felületek gyakran tovább is ott maradnak, és immár időszerűségüket elveszítve még mindig láthatóak. Arról nem is beszélve, hogy egy idő után a kinézetük is megváltozik, és mint a fenti példán is jól látszik, ellenreklámmá válnak. Éppen ezért összeírtam néhány teendőt:

  1. Ha a hirdetésed eleve úgy készült, hogy hosszabb ideig változatlan marad, akkor gondoskodj a folyamatos karbantartásról. Kifakult, rozsdásodik, összefirkálták, más hirdetésével eltakarták... Festesd át, tisztíttasd meg, újítsd fel. Fontos, hogy reklámod mindig jól nézzen ki. Legyen olyan, mint egy ápolt hölgy.
  2. Ha huzamosabb ideig ugyanaz a reklámod, akkor az emberek megszokják, hogy ott van. Egyszerűen nem vesznek róla tudomást. Ezért előnyödre válik, ha gyakran frissíted a vizuális megjelenését. Színkombináció, szöveg, grafikai elemek cseréjével ismét új hatást érhetsz el. Ha esetleg mérni is tudod a változtatás következményét, akkor két legyet üthetsz egy csapásra: új vevőket terelsz az üzletedbe, és kipuhatolod, hogy milyen vizuális elemek hozzák a legjobb eredményt.
  3. Ha akciós hirdetéseket helyezel ki, gondoskodj róla, hogy az akció után már ne legyenek láthatóak. Ennek egyik módja, hogy ugyanott bejelented, hogy már lejárt az akciód, vagy köszönetet mondasz vevőidnek, amiért sikerre vitték az akciót. Más esetekben az akció eredményét, pl. nyereményjáték nyerteseit is közzéteheted. A lényeg, hogy a lejárt üzenetet takard el, tegyél helyette új, ismét időszerű üzenetet.
  4. Ha azt látod, hogy szórólapjaid a járdán, füves területeken kötnek ki, akkor változtass a terjesztés módján. Ellenszenvet vált ki, amikor azt látod, hogy egy vállalkozás szórólapjai szennyezik a környezetet. Azt sugallja, hogy nem érdemes rá odafigyelni, nincs benne értékes információ – hiszen, ha lenne, akkor az emberek nem dobnák el.

 

Egyetértesz? Más véleményed van? Kérlek, osztd meg gondolataidat a blog olvasóival. Egy kicsivel lejjebb a „Dodaj komentar” résznél megteheted.

 

Szép napot és bőséges bevételt kíván

Károly Vajdaságból.

 

 

Bookmark and Share
Leave a comment

Nagyon jó Károly bejegyzése ( de hát mindig jó )...én is elmesélek egy kis történetet vállalkozói időszakomból:
Újévi ünnepek alkalmával rendszeresen reklámanyaggal leptük meg ügyfeleinket...egyik ilyen alkalommal a nyomdásztól hazafelé tartva az egyik csomag kiesett...latyakos hó volt...és a pocsolya kellős közepébe a piacnál, a város központjában szétszóródott az egész...először utána kaptam, mert olyan mai értelemben vett 400-500 EUR értékű naptár pottyant ki ... de mindegyik tiszta sár lett...
Kezem visszatettem a zsebbe, de amint a pocsolyában heverő naptárokra néztem...elolvastam a nevem az egyiken...és összeszedtem a lucskos mocskos reklámanyagot...nyakig sáros lettem, de úgy gondoltam, nem hagyhatom ott heverni...mert majd más is el fogja olvasni a nevem és vállalkozásom nevét...ami nem biztos, hogy jó fényt vetített volna az egészre ott a pocsolyában...hazaballagtam és felhívtam a nyomdászt és leadtam a rendelést a mostmár hiányzó naptárakra (aminek nem nagyon örült karácsony másnapján)...

Szép napot mindenkinek !

VastagL


Ez az, László! Pontosan erre akartam rámutatni, amikor az utcán heverő reklámanyagokról beszéltem. Ha a naptáraidat ott hagytad volna, a járókelők mind felfigyeltek volna rá. És milyen kép rögzült volna bennük rólad és a vállalkozásodról?

Köszönöm a jó példát.

Szép napot és bőséges bevételt kíván
Károly Vajdaságból.


Köszönetem, Károly!!! Tökéletes!!! :)
(A fordítási megoldás is!) :)

Nagyon szép napot, mindenből egyre jobbakat, sok-sok szeretettel (a Családnak is):

ANi.


Méghogy a reklámom legyen olyan, mint egy ápolt hölgy! Hogy te miket tudsz írni, Károly! Eddig erre nem is gondoltam. Csak kinyomtam a plakátjaimat és kész. És valóban jobb lenne mindig új plakátokat ragasztani. Azon is agyaltam már, hogy belerakom műanyag tasakba és úgy teszem ki, hogy az eső ne tegye tönkre, de akkor meg nehezen olvasható.
Dodaj komentar

Zapamti me

A SZERB SZÖVEGRÉSZEK MAGYARÁZATA:

"Dodaj komentar:" = Addj hozzá megjegyzést!
"Naslov:" = Cím - kimaradhat, mert sehol sem jelenik meg.
"Tekst (potrebno):" = Szöveg (szükséges) - Ide írhatod a véleményedet.
"Vaše ime (potrebno):" = Az Ön neve (szükséges). Amint látod, megjelenik, és linkként szerepel a megadott címre mutat.
"Vaša e-mail adresa (ukoliko je imate):" = Az Ön emilcíme (amennyiben létezik)- Semmi jelentősége sincs, nem jelenik meg sehol és én sem láthatom, tehát: kihagyhatod.
"Vaša lična stranica (ukoliko je imate):" = Az Ön honlapja (amennyiben létezik) - Erre a címre fog mutatni a névből kialakított link.
"Zapamti me" = Jegyezz meg - Ha bejelölöd, akkor a következő alkalommal már "emlékszik" rád az oldal, és nem kell megadnod ezeket az adatokat.
"Zaboravi me" = Felejts el - az előző funkció kikapcsolása
"Pošalji" = Küld el - mármint a kommentedet az oldalra.
.

.

Ha tetszik a blogom, kérd el a „Nem megy a bót!” c. e-tanulmányt, amiben 14 marketing-eszközt mutatok neked működés közben. Megmutatom milyen volt egy vállalkozás a beavatkozás előtt, és megmutatom azt is, hogy ilyen esetekben mit célszerű bevetni a marketinges fegyvertáradból.