Titkos fogás


, , , , ,


    Ha termékismertetőt vagy reklámszöveget írsz, jó, ha alaposan felkészülsz. Több oldalról is meg kell közelíteni a témát, mert különben a lehetséges vevők tömegeit veszíted el. Van, akinél jól hatnak az akciók, másoknál inkább a részletes és adatokkal bőségesen megtűzdelt indoklás a nyerő. Gyakran úgy érzed, hogy érthetetlen és megmagyarázhatatlan a vevők vásárlási viselkedése. „Az ördög se tud eligazodni rajtuk!” – mondhatnád, de ne mond, mert erre tényleg van jó válasz.
    Szövegírásnál is jól alkalmazhatod a személyiségtípusokról szerzett ismereteidet. Sőt! Ha ezeket is figyelembe veszed, sokkal hatásosabb reklámszöveget tehetsz a lehetséges
vevőid elé!

iras

 

    Nézzünk csupán néhány részletet.
    A folytatáshoz katt a következő sorban a „(Dalje)” szóra.

    Alapjában véve négy személyiségtípus létezik: a szangvinikus, a kolerikus, a melankólikus és a flegmatikus. (Ezekről könyvtári szakirodalom áll rendelkezésedre, akár a neten is. Azonban figyelmedbe ajánlom Nyíri Zoltán és Hackl Krisztián: Személyiségkalauz üzleti szemmel c. könyvét. Úgy „faltam fel”, hogy csak alig néhányszor vettem kézbe.)

 

  • A szangvinikus mindenben az élményt keresi, a vásárlásban is. Tedd számára lendületessé, meglepetésekkel és fordulatokkal teli élménnyé az üzletelést, és imádni fog veled együttműködni. Szövegeidben ezeket a részeket emeld ki, ezt tedd a szeme él. Szereti az akciókat, de az árakciók helyett inkább a termékkapcsolást. Csomagolj az árudhoz egy plüssmacit, máskor pedig egy hosszúfülű nyuszkót. A férfiaknak pedig egy apró kis kütyüt, amivel elszórakozhatnak egy ideig. Okoz neki meglepetést!
  • A kolerikus típust az eredmények érdeklik leginkább. A termék önmagában már-már lényegtelen a számára, de annál inkább érdekli, hogy milyen hatása lesz az életére, ha megveszi. Minél többet tud meg erről, annál biztosabb, hogy a vevőd lesz. Feltéve, hogy az általad felsorolt következményekre szüksége van.
  • A melankolikus a rendre vágyik. Akkor fog tőled vásárolni, ha felismeri a rendet. Logikus sorrend, pontosan helyére tett elemek, számokkal és adatokkal bizonyított pontosság. Ha a terméked kielégíti a rend iránti igényét, és ezt meg is tudod neki mutatni, akkor nagyon nagy valószínűséggel a vevőd lesz. Sőt, visszatérő vevőd, mert a vásárlásban is ragaszkodik a rendhez. Megszerzéséhez tegyél elébe adatokat és tényeket.
  • A flegmatikus emberek elsőszámú mércéje a kényelem, saját kényelmük. Szövegiedben mond el nekik, milyen egyszerű veled üzletelni! Nem csak, hogy könnyű és egyértelmű a megrendelés, de azt is, hogy a vásárlás után sem hagyod őket magukra, a leszállítás után is törődsz velük. Beszereled, karbantartod, frissíted... Mindent megteszel annak érdekében, hogy nekik hozzá se kelljen nyúlni, csupán gond nélkül élvezzék a készet.
    Szövegeidben törekedj arra, hogy megválaszold mind a négy vérmérséklettípus elvárásait. Ha mindegyiknek elmondod azt, ami leginkább érdekli, akkor nagyon nagy valószínűséggel megszerezted őt magadnak.
    Csak ínyenceknek: Szűkítsd a célcsoportodat, és reklámszövegeidet igazítsd csak az egyes személyiségtípusokhoz. A másik csoportnak pedig írj egy másik ismertetőt, ami csak őhozzájuk szól! Ezek a célzott szövegek nagyon nagy valószínűséggel hidegen hagyják majd a többi három csoportot, de a kiválasztottnál elsöprő sikert fog elérni.

Házi feladat
    A fentiek értelmében vizsgáld meg saját reklámszövegeidet. Ha szükséges alakítsd át őket.
    Nagyon jól jön, ha időnként felfrissíted az ismereteidet, és elolvasol egy-egy szakkönyvet, részt veszel tréningeken, szemináriumokon, műhelygyakorlatokon...
    Ha tényleg nagyot szeretnél „alakítani”, nézd meg a konkurenseid szövegeit is. Ők mire helyezik a hangsúlyt? Alkalmazzák-e ezeket a lehetőségeket? Ha ők csak egy, vagy két csoporthoz szólnak, vagyis csak a számukra fontos részletekről szól az üzenetük, akkor te elsősorban szólj az általuk meg nem szólított csoporthoz. Ha „mindenkihez” szólnak, akkor viszont nyert ügyed van, mert te már tudod, hogy a célcsoport szűkítésével erősíted a kapcsolattartást.

Szép napot és bőséges bevételt kíván
Károly Vajdaságból

Bookmark and Share
Leave a comment

Most még házit is kapunk ? :) Nagyon jó a bejegyzés és azt hiszem jól át kell gondolni ezt a reklámszöveg dolgot. Most is rávilágítottál a leglényegesebb dolgokra. Kösz, üdv.B.
Dodaj komentar

Zapamti me

A SZERB SZÖVEGRÉSZEK MAGYARÁZATA:

"Dodaj komentar:" = Addj hozzá megjegyzést!
"Naslov:" = Cím - kimaradhat, mert sehol sem jelenik meg.
"Tekst (potrebno):" = Szöveg (szükséges) - Ide írhatod a véleményedet.
"Vaše ime (potrebno):" = Az Ön neve (szükséges). Amint látod, megjelenik, és linkként szerepel a megadott címre mutat.
"Vaša e-mail adresa (ukoliko je imate):" = Az Ön emilcíme (amennyiben létezik)- Semmi jelentősége sincs, nem jelenik meg sehol és én sem láthatom, tehát: kihagyhatod.
"Vaša lična stranica (ukoliko je imate):" = Az Ön honlapja (amennyiben létezik) - Erre a címre fog mutatni a névből kialakított link.
"Zapamti me" = Jegyezz meg - Ha bejelölöd, akkor a következő alkalommal már "emlékszik" rád az oldal, és nem kell megadnod ezeket az adatokat.
"Zaboravi me" = Felejts el - az előző funkció kikapcsolása
"Pošalji" = Küld el - mármint a kommentedet az oldalra.
.

.

Ha tetszik a blogom, kérd el a „Nem megy a bót!” c. e-tanulmányt, amiben 14 marketing-eszközt mutatok neked működés közben. Megmutatom milyen volt egy vállalkozás a beavatkozás előtt, és megmutatom azt is, hogy ilyen esetekben mit célszerű bevetni a marketinges fegyvertáradból.