Zöldborsó & növekedés


, , , ,

    Mi köze a gyereknövekedésnek a vállalati marketinghez? – kérdezheted, és joggal. Nagyon sok ponton találkozik a kettő. Ennek részleteit mutatom meg neked ebben a blogbejegyzésben. A mások által sokat emlegetett elméletet most a te vállalkozásodra könnyedén alkalmazható gyakorlatban fogod meglátni.
    Nézzük előbb a gyereknövekedési sztorit, majd következzék a vállalkozás!


    A szomszéd kisfiú gyakran mondja hogy „Majd ha én is nagy leszek...” és a folytatás, mindig egy lehetőség, amit a „nagyok” megtehetnek, ő pedig még nem. Ez egy olyan vágy, amit a szülők sikeresen felhasználtak gyereknevelési (marketing) stratégiájukhoz. „Ha több zöldborsót fogsz enni, gyorsabban fogsz nőni”. Elkészült az ajtótokra ragasztható mérőcsík, amin be lehet jelölni minden milliméter növekedést. Jól mutatja a legkisebb változást is. „Anyu, ugye megint nőttem?” Jön a megerősítés, és a visszacsatolás is, hogy a növekedést biztosan befolyásolta a zöldborsó... Valószínűleg a gyerek fejlődési szakasza is rásegített, de tényleg jól kimutatható a növekedés. :) „Működik!” – mondják a szülők, és a gyerek is elégedett.

Hogyan működik?
    A gyereknél volt egy tényleges igény (Növekedni szeretnék), ami összeilleszthető volt a szülői elvárásokkal. (A gyerek ne válogasson, egye meg a zöldborsót.) Ugyanez adott a vállalkozásban is. (Növelni szeretném az eladást. + Fokozni kell a marketing tevékenységet.) Mindkét esetben mérni kell a hatást. A növekedésnél a mérőcsík szolgált erre. A vállalkozásnál pedig az alkalmazott marketing eszközök mérhetősége. A rendszeres mérés mindkét helyen kimutatja a részleteket. A marketingben pl. azt, hogy melyik marketingeszköz milyen hatásfokkal bír. Ennek ismeretében dönthetünk arról, hogy melyik eszközt tartjuk meg, és melyiket állítjuk le.
    Eddig az elmélet.

Hogyan mérjük a merketingünket?
    Csak azokat a marketingeszközöket érdemes használni, amiknek hatását pontosan mérni lehet. Ha nem mérjük, akkor nagyjából annyit ér, mint ha csukott szemmel, sötétben, erdőben nyúlra vadásznánk. :-)

Amit mérsz, javulni fog!

    A nyomtatott reklámokba (újsághirdetés, szórólap, falragasz, DM-levél...) tegyünk olyan elemet, ami segít azonosítani. Pl. minden újságban (Családi Kör, Hétnap, Magyar Szó, Svaštara) más-más emilcímmel vagy telefonszámmal jelenjen meg a reklám. Emilcím szinte korlátlan számban nyitható, az új mobilszám gyakorlatilag ingyen megkapható. Tehetünk a hirdetéshez kupont, de elég az is, ha azt mondjuk: „Mutassa meg ezt a reklámot vásárláskor és...”. A más-más lapszámokban megjelenő hirdetéseinket megszámozhatjuk, így azt is tudni fogjuk, hogy melyik napon értük el a legjobb hatást. A szórólapok terjesztésénél különböztessük meg az egyes terjesztési körzetekre kiszórt anyagot, így megtudjuk, hogy honnan érkezik a legtöbb vevőnk (más papírszín vagy nyomtatási szín, változó grafikai elemek...)
    Rádióreklám esetében sajátságos „kupont” vetünk be: Vásárláskor a vevő mondja azt, hogy „Topolyai Rádió”, és kedvezményt vagy inkább ajándékot kap... Másik rádióállomásnál természetesen más jelszót kell mondani. Az ezekre a hirdetésekre jelentkezőknek ajándékba adhatunk pl. a rádióállomás betűjelére formázott ezüst medált. Erre kérhetünk külön árengedményt a rádiótól, hiszen ezzel őket is népszerűsítjük. Minél jobban kitaláljuk a részleteket, annál nagyobb esély van arra, hogy a média partnerünk lesz ebben. Ha eléggé hatásos a hirdetés és az ajándék, akkor az emberek egymás közt továbbadják a „jó hírt”, és láncreakcióként terjed el, hogy mit kell mondani. Végtére is mindegy, hogy a rádióból hallották vagy a szomszédasszonytól, mindenképp az adott rádióreklámnak a hatását érezzük minden érdeklődővel.
    A neten megjelenő hirdetések mérése már-már tökéletes szintre van fejlesztve. Egy rátermett webprogramozónak rutinfeladat a nyomon követés, noha minden esetet külön-külön le kell programoznia. Adhatunk jelentkezési/megrendelési űrlapokat, utalhatunk emilcímekre, telefonszámokra, készíttethetünk fizetett Google-hirdetéseket, banereket cserélhetünk, jól működnek a partneroldali ajánlások... Ezek mind követhetők. A linkekbe kódot rejtenek el, amiből még azt is tudhatjuk, hogy az emilben (vagy a weboldalon) szereplő linkek közül melyikre hányan kattintottak.
    
    Van ennek a történetnek egy különösen fontos tanulsága is. Nevezetesen, ha valamit mérsz, az előbb-utóbb javulni fog. Érthető, hiszen a méréssel rendszeresen odafigyelsz a változásokra, és érzékeled, hogy mit kell tenni a javulás érdekében. Minden javulás ösztönzést ad arra, hogy folytasd, hiszen megvan az eredmény. Ám, ha nem méred, fogalmad sincs arról, hogy amit csinálsz az jó, vagy sem, ha jó, mennyire jó, ha rossz, mennyire rossz...

Házi feladat:
    Találd meg annak módját, hogy minden (marketing)tevékenységed hatását mérd!

Szép napot és bőséges bevételt kíván
Károly Vajdaságból
 

Bookmark and Share
Leave a comment

Üdvözöllek Károly !

Szokásokhoz híven, nagyon találó a bejegyzésed...
...de ahogyan a gyerek ha nőni szeretne, egye meg a zöldborsót...a vállalkozásom,viszont a profitot szeretné növelni és minél több vevő vegye meg az én termékemet...és ezért tennem is kell valamit:
- minőségi termék és legalább közepes erősségű marketing tevékenység, vagy
- közepes minőségű termék, de erős marketing tevékenység...
- rossz minőságű termék, jó marketing és alacsony árak...látsd kínai áru...vagy...vagy...
És minden úgy jó, ha mérhető és összehasonlítható...de hosszútávon nem a profit a leghatékonyabb mérce és mutató, mert a piaci körülmények és saját pozíciónk változásai sokkal inkább befolyásolják a jövőt...a biztos jövőt...amely csak akkor biztos, ha jó időben jó döntéseket hozunk.

Köszi a bejegyzést !

Szép napot / estét !


Erről már sokszor olvastam itt-ott, hogy mérni kell. De eddig még sehol semmonták meg így, hogy hogyan mérjem. Például a különböző email címek és telefonszámok különösen tetszenek. És ezek nem is olyan nagyon drága megoldások. kösz.


Mindjárt lehúzom a bejegyzést, nem szeretem a zöldborsót :))) Egyébként meg nagyon tetszett amit írtál. Hozta a szokásos kiváló formát ez a bejegyzés is. Tetszenek az ötleteid és a követésre, főleg a neten már nagyon jó megoldások vannak.
Üdv.B.


Nem csak a mértéket a mérrőeszközt is nehéz megtalálni. Az én megítélésem szerint a yahoo Európai átlag általánosan elfogadott etikai normáitól fényévekre van. Marad a Google szinte jobb híján, de ez sem mondható hiteles nemzetközileg elismert mértékegységnek (eddig).

Nagy-Britanniában egy kis falu feldühödött lakosai megakadályozták, hogy a Google autója fényképeket készítsen házaikról a Street View szolgáltatáshoz. A Broughtonban élők szerint a cég csak a bűnözőket bátorította volna.

A kezdeményezést adatvédelmi szempontból korábban már sokan kritizálták. Az Egyesült Államokban egy család a magánszféra megsértésére hivatkozva be is perelte [2] a Google-t, bár végül elvesztették a pert. Az utcanézet ugyanakkor akár a sztárok kukkolását is lehetővé teszi, de még rablókat is lebuktathatnak vele, derül ki [3] a Velvet témában készült cikkéből.

Magyarországon még nincs Google Street View, de ha lenne, adatvédelmi szakértők szerint a magánszférára vonatkozó átfogó szabályozás miatt valószínűleg sok szempontból törvénytelennek minősülne.
http://index.hu/tech/net/2009/04/03/elkergettek_a_google-t_egy_brit_faluban/

Sőt van más is a google rovásán, azt most nem részletezem.
Üdv. Magdolna
Dodaj komentar

Zapamti me

A SZERB SZÖVEGRÉSZEK MAGYARÁZATA:

"Dodaj komentar:" = Addj hozzá megjegyzést!
"Naslov:" = Cím - kimaradhat, mert sehol sem jelenik meg.
"Tekst (potrebno):" = Szöveg (szükséges) - Ide írhatod a véleményedet.
"Vaše ime (potrebno):" = Az Ön neve (szükséges). Amint látod, megjelenik, és linkként szerepel a megadott címre mutat.
"Vaša e-mail adresa (ukoliko je imate):" = Az Ön emilcíme (amennyiben létezik)- Semmi jelentősége sincs, nem jelenik meg sehol és én sem láthatom, tehát: kihagyhatod.
"Vaša lična stranica (ukoliko je imate):" = Az Ön honlapja (amennyiben létezik) - Erre a címre fog mutatni a névből kialakított link.
"Zapamti me" = Jegyezz meg - Ha bejelölöd, akkor a következő alkalommal már "emlékszik" rád az oldal, és nem kell megadnod ezeket az adatokat.
"Zaboravi me" = Felejts el - az előző funkció kikapcsolása
"Pošalji" = Küld el - mármint a kommentedet az oldalra.
.

.

Ha tetszik a blogom, kérd el a „Nem megy a bót!” c. e-tanulmányt, amiben 14 marketing-eszközt mutatok neked működés közben. Megmutatom milyen volt egy vállalkozás a beavatkozás előtt, és megmutatom azt is, hogy ilyen esetekben mit célszerű bevetni a marketinges fegyvertáradból.