A tihanyi visszhang és a marketing


, , , ,

Csak a hangra jön a visszhang – régi kínai bölcsesség. Első látásra talán nem is látni, de ennek is van marketinges üzenete.

    A vállalkozók jelentős része folyton azon zsörtölődik, hogy kevés a vásárló. Szerencsésebb esetben az érdeklődők számával elégedetlenek. Kevesen térnek be az üzletbe, alacsony a honlap látogatottsága, kevesen kérnek ajánlatot... Mi lehet ennek az oka?
    Leginkább az történik, hogy kirakják az árut a boltba, felteszik a szöveget+képeket az internetre, és várják a vevőket. Esetleg megeresztenek egy-egy reklámot a helyi ingyenes reklámújságban, amitől némi fellendülést várnak. Remélem a te esetedben ez nem így van. Hogy hogyan kellene lennie, arról mondom el most a véleményemet.
    A folytatáshoz katt a „(Dalje)” szóra a következő sorban.

    Van egy régi kínai bölcsesség, amely szerint: „Csak a hangra jön a visszhang”. A marketingre is jól értelmezhető üzenete van ennek a bölcsességnek.
    Ha azt akarod, hogy az emberek észrevegyenek, azt tegyék, amit te szeretnél, akkor előbb neked kell tenned ennek érdekében. Hiába van a legremekebb üzleted, hiába a meseszerű kínálat, hiába tudod orvosolni a célcsoportod problémáját, ha erről nem tudnak az emberek, leginkább azok, akiknek szánod termékedet vagy szolgáltatásodat. A megoldás tehát a gyakoribb kommunikáció.
    Ahhoz, hogy Tihanynál meghallgasd a visszhangot, nem elegendő oda állni a kijelölt helyre. Hiába álldogálsz ott, legfeljebb mások kiáltására érkező visszhangot fogsz hallani. Ha azt szeretnéd, hogy a te hangod is visszhangozzék, előbb neked kell mondanod valamit. Ám az sem mindegy, hogy mit fogsz mondani. Amit mondasz, az fog visszhangzani.
    A vevőidnek nagyon is egyértelműen kell kommunikálni. Nem elegendő elmondani mindent a termékedről, az ajánlatodról, vagy a vállalkozásodról. Önmagában véve ez nem elegendő. Azt is meg kell mondani, hogy mit tegyenek. De ehhez neked is pontosan tudnod kell, hogy milyen aktivitást vársz el tőlük. Ha azt szeretnéd, hogy adják meg nevüket és elérhetőségüket, akkor ez legyen az egyetlen üzeneted. Ha azt szeretnéd, hogy kérjék el ingyenes tanulmányodat, vagy prospektusodat, vagy ha azt akarod elérni, hogy kérjenek árajánlatot, vagy vegyék fel a kapcsolatot az értékesítőddel... akkor ezt kell megmondani nekik.
„Na jó, próbáltam én ezt. Kiküldtem egy emilt mindenkinek a listámon, mégsem történt semmi. Humbukk az egész!”
    A statisztikusok szerint az átlagember naponta mintegy 3000 reklámüzenettel találkozik! Természetesen vannak ingerszegényebb területek is, de még ott is tetemes ez a szám: rádióban, tévében, újságokban, az üzletekben, közterületeken, postaládában, a neten, a termékek csomagolásán... Úton-útfélen. Ebben a reklámzajban könnyen elveszik az üzeneted. Ezért nem elegendő egyszer elmondani, hogy mit szeretnél.
Broadway
    A folyamatosság ebben az esetben élet-halál kérdése. Szintén a statisztika igazolja, hogy egy reklámüzenettel legalább hétszer kell találkozni ahhoz, hogy arra emlékezzenek. De nem csak az ismétlés fontos. Az üzeneteid gyakran elérik azokat is, akik az adott pillanatban még nem akarnak vásárolni. Lehet, hogy vásárolni fognak, de még nincsenek meg a vásárlás feltételei: nincs elegendő pénz, meg kell várni a házépítés végét, még nem hagyták jóvá a kölcsönt, előbb át kell költözni az új lakásba, majd ha a mostani tönkremegy... Közös jellemző, hogy vásárolni fognak, de most éppen nem tehetik meg. Egyelőre „csak” érdeklődők. Marketing-szempontból a legértékesebb csoport. Őket csak azzal tudod magadhoz láncolni, ha folyamatosan beszélsz hozzájuk. Amint eljön számukra a vásárlás ideje, te leszel az elsőszámú megoldás, hiszen a gyakori üzeneteid megtették hatásukat: szakemberként mutattak be, bizalmat építettek irántad, ismertették termékedet/szolgáltatásodat, igényt ébresztettek, megtanították a leendő vevőket a terméked/szolgáltatásod használatára...
    Visszatérve a kínai bölcsességhez: Ahhoz, hogy leendő vásárlóid leemeljék az árut a polcról, vagy megnyissák előtted pénztárcájukat, nem elegendő elébük tenni a kínálatodat. Gyakran és folyamatosan el kell őket érni marketing üzeneteddel. Ha ezt kihagyod, elveszíted lehetséges vevőid akár 80 százalékát is. Ugye neked sem elegendő a maradék 20 százalék?
    „Csak a hangra jön a visszhang”!

Szép napot és bőséges bevételt kíván
Károly Vajdaságból.

Bookmark and Share
Leave a comment

Ááá, hát ez nagyon jó bejegyzés lett :) Most próbálok belevágni majd valamibe, amihez ez épp jól jött. Köszönöm.
Üdv.B.


Egyezek az előttem szólóval...ez tényleg nagyon jó bejegyzés...ha nem kotkodácsolunk, akkor tojás sem lesz :)
Ötletektől duzzadsz Károly, és mindezt megosztod velünk.KÖSZI!

Szép napot !
Dodaj komentar

Zapamti me

A SZERB SZÖVEGRÉSZEK MAGYARÁZATA:

"Dodaj komentar:" = Addj hozzá megjegyzést!
"Naslov:" = Cím - kimaradhat, mert sehol sem jelenik meg.
"Tekst (potrebno):" = Szöveg (szükséges) - Ide írhatod a véleményedet.
"Vaše ime (potrebno):" = Az Ön neve (szükséges). Amint látod, megjelenik, és linkként szerepel a megadott címre mutat.
"Vaša e-mail adresa (ukoliko je imate):" = Az Ön emilcíme (amennyiben létezik)- Semmi jelentősége sincs, nem jelenik meg sehol és én sem láthatom, tehát: kihagyhatod.
"Vaša lična stranica (ukoliko je imate):" = Az Ön honlapja (amennyiben létezik) - Erre a címre fog mutatni a névből kialakított link.
"Zapamti me" = Jegyezz meg - Ha bejelölöd, akkor a következő alkalommal már "emlékszik" rád az oldal, és nem kell megadnod ezeket az adatokat.
"Zaboravi me" = Felejts el - az előző funkció kikapcsolása
"Pošalji" = Küld el - mármint a kommentedet az oldalra.
.

.

Ha tetszik a blogom, kérd el a „Nem megy a bót!” c. e-tanulmányt, amiben 14 marketing-eszközt mutatok neked működés közben. Megmutatom milyen volt egy vállalkozás a beavatkozás előtt, és megmutatom azt is, hogy ilyen esetekben mit célszerű bevetni a marketinges fegyvertáradból.